Pretraži ovaj blog, web, moje poveznice i preporučene stranice

Lijepa naša Hrvatska...

20 veljače 2008

Novi izračun ili...

Pljačka

Prelazak na novi način obračuna isporučene energije poduzeće Brod-plin zlorabilo je na način da je neutemeljeno povećalo cijene u prosjeku za gotovo 35% po domaćinstvu u razdoblju grijanja što mu ima donijeti nezasluženu dobit koja će, razložno je vjerovati, iako znatno manja, biti velika i izvan sezone jer je i izračun cijene tople vode u najmanju ruku nejasan. Dakle s novim obračunom Brod-plin bi u 2008. g. trebao dodatno zaraditi velike sume novaca. Takvo što, zapravo, teško je i neopravdano nazivati zaradom. Za to postoji točnije ime - pljačka građana grada Slavonskog Broda.

Zašto pljačka?
Prvenstveno zato što navedena poduzeća koriste infrastrukturu kojoj smo mi vlasnici a bez lipe naknade. Zato što i pored te činjenice u amortizaciju infrastrukture ne ulažu ništa pa, kad dođe trenutak da će infrastruktura biti potpuno amortizirana, velikodušno će ju ponuditi njenim vlasnicima jer će se ista morati ili generalno obnavljati ili graditi potpuno nova.
Tvrdnje Brod-plina o ulaganjima vezanim na preuređenje kotlovnica, kojih je sigurno bilo, treba imati na umu, ali ih se ne mora uzimati zdravo za gotovo dok se ne ustanovi stvarni a ne knjigovodstveni trošak. Naime, kotlovnice na Hebrangu su imale samo tekuće održavanje i redovita atestiranja jer su od samog početka bile na plin a ne na mazut.

Što učiniti?
Odbiti plaćati tako bezobrazno visoko podignute cijene. Angažirati neovisnog vještaka da procijeni trenutnu vrijednost infrastrukture i njenu amortiziranost te posredno iznos amortizacije od 1993. g. na ovamo.
Na izračunatu sumu pripadajuće amortizacije za posljednje tri godine preko upravitelja zgrada poslati račun poduzeću Brod-plin te od njega zahtijevati da ga plate. Ovom poduzeću predložiti novi kolektivni ugovor o isporuci toplinske energije i tople vode kojim će biti osigurana amortizacijska sredstva za iduća razdoblja ili raspisati natječaj za koncesiju nad infrastrukturom te ju dodijeliti najpovoljnijem davatelju usluga.

Zašto?
Zato što nije grad Brod vlasnik kotlovnica i infrastrukture na Hebrangu pa, kao što nad privatnim parkiralištima ne može dati koncesiju Brod-parkingu, tako ni nad privatnim kotlovnicama ne može dati koncesiju Brod-plinu niti kome drugome a bez pristanka stvarnih vlasnika. Zato što nema stvarnog opravdanja za ovakvo podizanje cijena.
Kupujući ili otkupljujući naše stanove u gradskim naseljima bili smo svjesni da nam je procijenjena vrijednost infrastrukture centralnih grijanja(kotlovnica i toplovoda) povećala i iznos novca kojim smo platili stanove. Za to postoje i dokumenti, a za one stanove koji su etažirani njihovi vlasnici imaju i dodatnu, čak i najjaču potvrdu, da su (s ostalim vlasnicima stanova) suvlasnici navedene infrastrukture – upis u zemljišne knjige!
Kotlovnice i toplinske stanice, konkretno na Hebrangu, stare su između petnaest i dvadeset osam godina. Njihov korisnik je poduzeće Brod-plin koji je, zajedno s poduzećem Toplina ujedno i isporučitelji toplinske energije i tople vode za oko tri tisuće i sedamsto domaćinstava u Slavonskom Brodu.
Brod-plin kao distributer energenta (zemnog plina) zbog sukoba interesa i zakonskih odredbi uopće ne bi smio biti proizvođač i distributer energije proizvedene iz energenta koji distribuira.
Zato što je prosječnom građaninu sve teže povezati kraj s krajem. Zato što nismo ovce za šišanje i nismo budale koje će svojim novcem plaćati nebuloze oko Korčule a da nam se pri tome oni koji su do takve financijske situacije grad doveli iza leđa smiju.

Kako?.
Oformiti komisiju koja će utvrditi stvarno instaliranu snagu u stanovima na naselju Andrija Hebrang kojima je isporučitelj toplinske energije „Brod-plin“ . Utvrđivanje instalirane snage provelo bi se na način da se za svaki stan pojedinačno utvrdi i komisijski konstatira broj i vrsta radijatorskih članaka te da se, oslanjajući se na podatke iz službenih atesta, jednostavnim zbrajanjem i množenjem dođe do podatka o stvarno instaliranoj snazi.
Način kako je to Brod-plin učinio neodoljivo podsjeća na formulu „Odoka puta pi na kvadrat." Naime njihov izračun instalirane snage temelji se na kvadraturi stanova iskazanoj u kupoprodajnim ugovorima (i/ ili vlasničkim listovima) u kojima je stvarnoj kvadraturi zatvorenih tj. grijanih prostora u stanu, pridružena i kvadratura vanjskih tj, ne grijanih prostora (lođe, terase, balkoni…) pomnožena određenim koeficijentima. Množenjem takvih kvadrata sa standardnom ili, možda čak, s proizvoljnom visinom stanova, došlo se do volumena prostora koji se, prema Brod-plinu, grije.
Spriječiti pljačku nije moguće oslanjajući se na anakrone i u praksi nedjelotvorne institucije kao što su Vijeća mjesnih odbora. Vlasnici stanova, koji su ujedno i suvlasnici nad zajedničkim prostorima, zemljištem i infrastrukturom, trebali bi se organizirati u Zajednicu suvlasnika te kao formalno pravna interesna udruga građana, putem svojih izabranih predstavnika, ostvarivati svoje legitimne interese. Ovo ne znači udar na organizaciju mjesne samouprave, već smjernica za rješavanje onih problema koje mjesna samouprava ne može riješiti iz makar dva razloga: prvo, ti problemi nisu u njenom praktičnom djelokrugu i ovlastima i, drugo, ovisna je o strukturama koje su ili bi mogle biti u sukobu interesa.

Međutim…
Ono što se 28 veljače događalo u prostorijama koje koristi Vijeće mjesnog odbora Andrija Hebrang, a imalo je biti javna tribina, u bitnome se ne razlikuje od prezentacije skupih lonaca (jasna razlika je samo mjesto odvijanja događaja!).
Naime, uz svu zahvalnost organizatorima tribine - Vijeću MO i njegovoj predsjednici gospođi Nikšić i „Stručnoj komisiji za rješavanje pitanja grijanja na Naselju Andrija Hebrang“ – osobito ovima posljednjima jer su u bitnome većini nazočnih pomogli percipirati složenost problema, ne može se zaobići činjenica da su na tribini jasno i uporno izbjegavane odnosno prekidane rasprave o bilo čemu osim o već unaprijed donesenoj odluci za koju je samo trebala potpora građana Hebranga. Odluka je krenuti 1. svibnja s ugradnjom razdjelnika topline („kalorimetara“) počevši od bloka broj V. Isporučitelj opreme je Siemens (Hrvatska) a na tribini je bio nazočan već dogovoreni izvođač radova.
Zahtjev da se riješi i akutni problem – nove uplatnice tj. trenutna cijena grijanja te iskazi nezadovoljstva što se u tako veliki zahvat ide bez javnog natječaja odnosno makar objavljenog poziva za dostavu ponuda za isporuku opreme te izvođenje radova, gotovo u potpunosti su ignorirani od voditelja tribine. Čak nije poznata niti krajnja cijena niti način na koji će sve to biti plaćeno. Jasno je tko će platiti – korisnici grijanja, tj. potrošači. To što je u medijima preneseno kao činjenica, ne odgovara potpunoj istini. Zapravo „Stručno povjerenstvo“ jest dobilo zahvalnost i potporu za daljnji rad, ali i jasne zahtjeve za transparentnošću cijeloga projekta od same nabave opreme, do definirane cijene i načina plaćanja prije početka ugovaranja poslova kao i odluke o najpovoljnijem izvođaču radova. Idemo vjerovati da su mediji krivo prenijeli informaciju o tome kako su „građani Naselja Andrija Hebrang podržali akciju kojom će od 1. svibnja početi ugradnja kalorimetara.“ Radi potpune istine, na tribini je bilo četrdesetak građana s navedenog naselja i dvadesetak zainteresiranih građana ostalih gradskih naselja te petnaestak gostiju i organizatora.
Idemo vjerovati i u dobre namjere pa i onih koji su članovi "Stručnog povjerenstva" a po prirodi poslova kojima se inače bave apsolutno su upoznati sa stanjem kotlovnica i dijelom i ostale infrastrukture, ali na tribini nisu dali odgovore na postavljena pitanja o amortiziranosti i preostalim resursima tih postrojenja.
Idemo vjerovati da tu nema "mačka u vreći"...
...Pa - kako nam bude...

2 komentara:

Anonimno kaže...

Dali znate koliko ima tvrtka zaposlenih koja je dobila natječaj i čime se ustvari bavi zapravo?
http://www.ti-san.hr/

BoBaN kaže...

Odgovori sam na e-mail adresu.