Pretraži ovaj blog, web, moje poveznice i preporučene stranice

Lijepa naša Hrvatska...

08 veljače 2008

PRIJEDLOG DEKLARACIJE

KOORDINACIJE UDRUGA
PROISTEKLIH IZ DOMOVINSKOG RATA
BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE


Udruge građana dio su ljudske civilizacije, dio njezine kulture i načina mišljenja. Sastavni su dio modela svih suvremenih demokratskih političkih sustava u svijetu. One nisu samo izraz demokratskog prava građana već i oblik racionalne organizacije funkcioniranja društvene i državne zajednice. Kao takve dio su civilnog sektora koji, uz ostala dva (javni i tržišni) čini gradbenu sastavnicu i našega društva i države. Ovo se odnosi i na udruge građana proistekle iz Domovinskog rata (dragovoljačke, braniteljske i stradalničke) – u daljnjem tekstu Udruge.

Brojnost i različitost Udruga proističe iz specifičnosti posebnih interesa utemeljitelja i članova pojedinih udruga. Zbog djelotvornijeg promicanja i zaštite tih posebnih interesa Udruge i formalno pravno i stvarno funkcioniraju kao samostalne udruge građana, a zbog potrebe snažnijeg i djelotvornijeg zastupanja njihovih zajedničkih interesa djeluju i kroz Koordinaciju udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije (u daljnjem tekstu Koordinacija udruga).

Koordinacija udruga kao svoj temeljni smisao ističe:
1. Zastupanje (predstavljanje, zaštitu, promicanje i obranu) zajedničkih interesa Udruga i njihovih članova.
2. Čuvanje vrijednosti i zaštita digniteta Domovinskog rata

Temeljne funkcije Koordinacije udruga ostvaruju se kroz:
1. Promicanje i organizaciju suradnje između Udruga.
2. Zauzimanje za zaštitu prava članova Udruga
3. Zauzimanje za zaštitu digniteta Domovinskog rata
4. Predstavljanje Udruga javnosti u stvarima za njih zajedničkog značaja.

Za izvršenje ovih funkcija Udruge usvajaju i potpisuju poseban Protokol o Koordinaciji a Koordinacija donosi i usvaja poseban Poslovnik o radu sjednica Koordinacije. Koordinacija, iako je na području Brodsko-posavske županije i do sada djelovala, u skladu s ovom Deklaracijom počinje djelovati nakon potpisivanja Protokola o Koordinaciji i usvajanja Poslovnika o radu sjednica Koordinacije.

Nema komentara: