Pretraži ovaj blog, web, moje poveznice i preporučene stranice

Lijepa naša Hrvatska...

22 listopada 2009

U ime Koordinacije udruga


Na javnoj tribini u Domu HVIDRE Slavonski Brod, 21. 10. 2009. godine predsjednik Koordinacije Borislav Stipić je pozdravio nazočne i rekao:

"Štovani roditelji naših poginulih suboraca, stradalnici Domovinskog rata, prijatelji suborci sa svih domovinskih ratišta, građani grada Slavonskog Broda!

Prije dva dana u ovom domu Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Slavonskog Broda raspravljala je o svemu ovome o čemu vas je sada detaljno upoznao gospodin Gradonačelnik a javnost je putem konferencije za medije upoznata sa zaključcima, stavovima i zahtjevima koje smo tada donijeli. Nemam namjeru sada ih u potpunosti i detaljno iznositi jer su vam zacijelo poznati, a tko ih nije čuo ili pročitao u cijelosti, može ih pročitati u posebnom izdanju Glasnika Slavonskog Broda.
Sada ću samo najkraće sažeti ono što je, čini mi se, najbitnije:
Sve braniteljske i stradalničke udruge grada Slavonskog Broda, bez i najmanjeg ustezanja, daju punu potporu gradonačelniku dr. Mirku Duspari u nastojanjima da svim redovitim kao i izvanrednim pravnim sredstvima, te ostalim legitimnim akcijama i potezima spriječi pljačku, kako na naslovnici spomenutoga Glasnika stoji, ranjenog grada Broda.
Od Vrhovnog suda tražimo i očekujemo da zbog važnosti za budućnost jednoga od najvećih hrvatskih gradova zahtjev Državnog odvjetništva za zaštitu zakonitosti riješi prioritetno tj. na vrijeme kako se ne bi dogodila situacija zakašnjele i neprovedive pravde.
I na kraju, odbacujemo kao neutemeljene ocjene da se ovih dana sinkronizirano i organizirano radi pritisak na hrvatsko pravosuđe. Naime presude svih razina sudova u ovom slučaju su konačne, pravomoćne i izvršne. Nikakvim pritiskom, i kad bi ga bilo, one se ne mogu izmijeniti. Ali se može raskrinkati urota pojedinaca i dijela sustava koja je dovela do takve presude. Može se, nađe li Vrhovni sud, na temelju zahtjeva i dokaza koje mu je dostavilo Državno odvjetništvo, da je cijela priča oko Korčule protuzakonita, osigurati konačno dovođenje stvari na svoje mjesto a počinitelja na drugo i drugačije nego što su ga ikada zamišljali. I može se zahtijevati od Hrvatske vlade da gradu Slavonskom Brodu ostavi njegovo odmaralište na Korčuli, a da država na sebe preuzme sve u međuvremenu nastale troškove i moguća opravdana potraživanja treće strane jer je upravo maćehinsko ponašanje države dovelo do ovakvoga stanja. Ovih dana su vrlo aktualni podaci o milijardama kuna koje je država kroz posljednjih petnaestak godina upumpavala u vreću bez dna što je sinonim za hrvatska brodogradilišta. Opravdano je, ali istini za volju gotovo pa iluzorno, očekivati i zahtijevati da i u slučaju po grad Slavonski Brod lošeg svršetka ove priče, RH putem državnog proračuna, kako god tanak on bio, zbog vitalnog interesa gotovo osamdeset tisuća njenih građana, ali i zbog vlastite uloge u cijeloj priči koja je zapravo „danajski dar“ sanira posljedice moguće tako završene priče. Paralela između Broda i brodogradilišta, osobito „Brodosplita“ nameće se sama po sebi.
Na kraju, još jednom, čvrsto i odlučno: hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata potpuno su uz svoj grad i bit će s njim do kraja. "

Nema komentara: