Pretraži ovaj blog, web, moje poveznice i preporučene stranice

Lijepa naša Hrvatska...

22 listopada 2009

Javna tribina u Domu HVIDRE 21. 10. 2009.





Gradonačelnik grada Slavonskog Broda dr. Mirko Duspara u Domu HVIDRE Slavonski Brod održao je posljednju u nizu javnih tribina na temu ovrha nad svim vrijednim nekretninama grada Slavonskog Broda. Slavonskobrodska HVIDRA bila je domaćin i, uz Koordinaciju udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Slavonskog Broda, sudionik tribine. Tom prigodom predsjednik brodske HVIDRE Ivan Obrovac je rekao:

"Štovani!
Predsjedništvo HVIDRE grada Slavonskog Broda na svojoj izvanrednoj sjednici održanoj u Domu HVIDRE 20. 10. 2009. g. raspravljalo je o katastrofalnoj situaciji u kojoj se našla imovina našega grada Slavonskog Broda.
Odmah moramo reći da mi stradalnici Domovinskog rata kao i svi branitelji ovoga grada nedvosmisleno poštujemo sve institucije naše Republike Hrvatske kao i sve odluke donesene u zakonom propisanoj proceduri jer smo, konačno, i za to se borili u Domovinskom ratu.
U ovom slučaju očito je i vidljivo da je skupina pojedinaca početkom devedesetih godina i u tijeku najžešće agresije na naš grad, županiju i cijelu Hrvatsku, kada su po ulicama Slavonskog Broda ginuli naši građani svih starosnih dobi, kada su na domovinskim ratištima, od Vukovara, Gradiške, Baranje, Bosanske Posavine, do Zadra, Hercegovine i Dubrovnika, nažalost mnogi branitelji iz Slavonskog Broda dali i svoj život.
U isto vrijeme pojedinci ili skupine pojedinaca vireći iz mišjih rupa, već tada znajući svoj krajnji cilj, vještim korištenjem praznina i nedorečenosti u tadašnjim zakonima, beskrupulozno su išli za ostvarenjem tog cilja – preuzimanjem gotovo svih vrijednih nekretnina koje su u vlasništvu našega grada.
Tko su ti pojedinci? Kako ih nazvati?
Pojedinačno – beskrupulozni ratni profiteri i tajkuni.
Kao skupina pojedinaca – nemilosrdne pljačkaške horde koje, ne osvrćući se na strašna ratna razaranja, ne poštujući žrtve, koje su krenule u svoj nemoralni i sramotni naum: naizgled urednim sudskim pravorijekom prisvojiti svu raspoloživu vrijednu gradsku imovinu.
Uspije li im to, vjerujte, cijelo iduće desetljeće, pa i više, ti i takvi, imali bi nadzor nad investicijama i ulaganjima u našem gradu. Jasno je u kojem pravcu i s čijom isključivom koristi bi se pri tom rukovodili.
Jasno je da u tom slučaju se zaustavlja izgradnja vrtića, razvoj Brodskog Veleučilišta, Luke Brod i drugih javnih i infrastrukturnih objekata. To se, zbog budućnosti naše djece ne smije dogoditi!
Ovaj Dom HVIDRE je također vlasništvo grada – mi ga samo koristimo i uz pomoć Grada se o njemu brinemo. Hoće li i nas beskrupulozni pojedinci, u okviru ove tužne priče, izbaciti na ulicu?!
Zbog toga se mi HRVI i branitelji Domovinskoga rata, koji se s pravom smatramo moralnom vertikalom našega društva, najoštrije protivimo ovakvom postupanju i nemoralnom djelovanju pojedinaca i skupina. Osjećamo se prozvanim stati u zaštitu i obranu interesa našega grada i njegovih građana i jer je ovo naš grad, to ćemo činiti svim zakonitim sredstvima.
Opće je poznato da je Državno odvjetništvo RH Vrhovnom sudu podnijelo zahtjev za zaštitu zakonitosti, očekujemo i tražimo od Vrhovnog suda žurno postupanje po istom, očekujemo donošenje pravorijeka ili bar odluku o zaštitnoj mjeri zabrane trgovanja i prometovanja s gradskim nekretninama dok se ne donese konačni pravorijek. To je jedini način da se eventualno spriječi krah našega grada i legalizacija pljačke zajedničke nam imovine.
Moram reći i da podržavamo našu premijerku Jadranku Kosor u nastojanju da se ustavnim izmjenama spriječi zastara nezakonite privatizacije i pljačke društvene imovine. Naime, vrlo je izvjesno da je tijekom privatizacije nezakonito otuđeno i u privatnim džepovima završilo oko 150 milijardi kuna.
Upravo zbog toga inzistiramo da Vlada RH izvrši detaljnu raščlambu privatizacije i izvrši povrat nezakonito stečene društvene imovine, da procesuira i kazni odgovorne jednako kao što je, po nalogu Haaškog suda, izvršena detaljna raščlamba Domovinskog rata, gdje je do sada procesuirano i zatvoreno preko dvije tisuće hrvatskih branitelja.
Danas smo svjedoci još jednog uhićenja – u Varaždinu je uhićeno sedam pripadnika 7. gardijske brigade što je uvreda za sve nas branitelje i Domovinski rat.
Prijatelji iz 7. gardijske brigade, mi smo uz vas!
Prijatelji suborci, građani Slavonskoga Broda, mnogi od nas svoje političke i ideološke stavove artikuliraju kroz različite političke stranke. Mnogi se jednostavno ne bave praktičnom politikom tj. nisu aktivni članovi niti jedne od brodskih političkih stranaka. U ovom slučaju to je sporedna stvar. Pitanje razvoja i sudbine našega grada u ovom trenutku najmanje je političko – to je sudbinsko pitanje koje ne dozvoljava držanje po strani. To je pitanje na rješenje kojega i mi ratni stradalnici i branitelji Domovinskoga rata želimo i moramo sudjelovati jasnom i čvrstom potporom našem gradskom čelništvu u svemu što poduzima u interesu zaštite gradske imovine."

Nema komentara: