Pretraži ovaj blog, web, moje poveznice i preporučene stranice

Lijepa naša Hrvatska...

15 kolovoza 2008

Kraljica Hrvata


Širom Hrvatske i ma gdje se našla i najmanja skupina Hrvata danas odjekuje pjesma "Rajska Djevo, Kraljice Hrvata..."

Svetkovina Uznesenja BDM na Nebo, u većini hrvatskih krajeva uobičajeno zvana "Velika Gospa" (u Podravini /Molve i okolica/ npr. kažu Velika Meša državni je blagdan u gotovo svim većinom katolicima nastanjenim državama u svijetu. Jasno, i u Republici Hrvatskoj.

Posebno štovanje Bogomajka, Marija, Majka našega Spasitelja, od Hrvata zaslužila je svojim zagovorom u najtežim trenucima za opstojnost naroda i kršćanske vjere. Tako je bilo u davnoj ali i u najnovijoj prošlosti. Krunice oko vrata i na naramenicama hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu nisu bile ni pomodni ukrasi ni fetišističke amajlije. Bile su jasan znak i podsjetnik na taj povijesni savez Hrvata i njihove Nebeske majke - Kraljice Hrvata. Bile su simbol jedinstvene međusobne povezanosti hrvatskih dragovoljaca i branitelja i njihove povezanosti u molitvi i pravednoj borbi s njihovim obiteljima i cijelim hrvatskim narodom.

U znak zahvalnosti svojoj Kraljici hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji svake godine u jesen hodočaste u neko od poznatih hrvatskih marijanskih svetišta.
Gospina krunica - simbol hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

Nema komentara: