Pretraži ovaj blog, web, moje poveznice i preporučene stranice

Lijepa naša Hrvatska...

13 ožujka 2008

"BRANITELJSKA DILEMA", PRODATI ILI ZADRŽATI UDJELE ?

Prema izjavi neimenovanog člana Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja, objavljenoj u Jutarnjem listu od 07.03.2008, branitelji će moći tražiti isplatu samo jednog dijela udjela, a moći će i odustati iako su podnijeli zahtjev. Upravni odbor će u vrlo kratkom roku konačno donijeti odluku oko 127 milijuna kuna dividende.Konačnu odluku o modelu za isplatu udjela utvrdit će Upravni odbor braniteljskog fonda. Najvjerojatnije će biti utvrđen rok od 60 dana od podnošenja zahtjeva za isplatu udjela.

Na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare s članovima Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja i predstavnikom Društva za upravljanje imovinom Fonda , potpredsjednica Vlade gđa. Jadranka Kosor prenosi Hina izjavila je da su završeni svi poslovi glede Registra hrvatskih branitelja.

"Utvrđeni broj udjela u Fondu hrvatskih branitelja je 5.800,212,13 broj članova s udjelima je 504.043, a vrijednost udjela je 615,08 kuna", te da nešto više od pola milijuna branitelja imaju udjele u Fondu hrvatskih branitelja ".Pravo na raspolaganje udjelima u Fondu hrvatski branitelji ostvarit će od 12. travnja, jer tada prestaje rok u kojem je udjelima umjesto branitelja raspolagao Fond, odnosno tada istječe trogodišnji rok zabrane prodaje udjela. Potvrde o broju udjela braniteljima će biti poslane 20. i 21. ožujka.

Josip Glavaš, predstavnik Društva za upravljanje imovinom, izjavio je za Hinu, da će cijena udjela u Fondu ovisiti o cijeni kretanja vrijednosnih papira u Fondu, a bit će svakodnevno objavljivane na internetskim stranicama Društva za upravljanje.

Nadalje je izjavio: "Iznos dividende po udjelu je 21,79 kuna.Dividenda će se isplaćivati preko FIN-e, a udjeli iz Fonda preko FIN-e i Erste&Steimaerkische Bank.

U cilju zaštite imovine hrvatskih branitelja i sprječavanja pojave tzv.torbara s većim brojem punomoći donešene su odluke o izmjenama na sjednici Upravnog odbora Fonda, tj. da su takve punomoći ništavne. "Jedina punomoć koja će vrijediti jest ona kad je branitelj teški invalid, a i takva mora biti usklađena s Centrom za socijalnu skrb" naglasio je član UO Fonda Petar Lovrić.

Očekuje se budući stalni porast vrijednosti imovine Fonda , stoga iz resornog ministarstva, i iz Sabora, kao i braniteljskih udruga apeliraju na branitelje da ne traže isplatu udjela, osim ako im novac nije prijeko potreban.


Osobno mislim da bi bilo bolje strpjeti se , zadržati i dalje udjele u Fondu, jer očekivani budući stalni porast vrijednosti Fonda doprinijet će veću ekonomsku korist kroz dulje vremensko razdoblje, od jednokratne isplate udjela nakon stjecanja prava o raspolaganju nad udjelima.

Ovo je moje osobno promišljanje na ovu temu. Svaki pojedinac , odnosno vlasnik udjela ima pravo na vlastiti izbor promišljanja i da u svoje osobno ime stvori odluku da proda ili zadži i nadalje udjele u Fondu hrvatskih branitelja.

Nema komentara: