Pretraži ovaj blog, web, moje poveznice i preporučene stranice

Lijepa naša Hrvatska...

20 srpnja 2009

Koordinacija udruga Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije (2)

Priopćenje za javnost

Koordinacija udruga proisteklih
iz Domovinskog rata
grada Slavonskog Broda
i Brodsko – posavske županije

Hrvatskim braniteljima, članovima obitelji,
hrvatskoj javnosti,
sredstvima javnog priopćavanja

Priopćenje za javnost


Na današnjoj, 3. po redu u posljednjih desetak dana, sjednici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Broda i onih koje djeluju samo na županijskoj razini, razmatrana je situacija u koju su se najmanje svojom krivnjom našli i hrvatski branitelji, stradalnici Domovinskoga rata i članovi njihovih obitelji. Jasno nam je, ako je Država i društvo u cjelini u vrlo teškoj financijskoj, gospodarskoj i socijalnoj situaciji, ne možemo ignorirati situaciju ali ni jednostavno se, kao specifična društvena skupina, iz nje izmaknuti. Kriza na ovaj ili onaj način dotiče sve građane pa tako i nas. Dakle – jako dobro razumijemo stanje.

Znamo da nam je moguć prigovor i savjet da uzroke i rješenja ostavimo makroekonomistima a pravdanja i obećanja političarima. Bio bi to za nas bijeg od odgovornosti. Nismo takvi i tako se nećemo ponašati. Svjetsku gospodarsku i financijsku krizu smatramo samo djelomičnim uzrokom situacije u kojoj jesmo. Relativizacija općih ljudskih i kršćanskih vrijednosti, nestručnost, nepotizam i politička podobnost, populizam, kultura nerada, korupcija – dio je još iz socijalizma uvriježenog i naslijeđenog ponašanja. Divlja kapitalizacija, pljačka društvenih dobara, dehumanizacija i krajnje neodgovorno ponašanje establishmenta i u proizvodno-trgovačkom i u upravnom sektoru te pasivnost civilnog sektora stvarni su i najvažniji uzroci krize.

Upućujemo na rješenja:

1. Temeljita rekonstrukcija i bitno smanjivanje državnog i paradržavnog upravnog aparata. Pri tome mislimo na smanjivanje broja zastupnika u Hrvatskom saboru na način da se ubuduće iz svake izborne jedinice biraju dva do tri zastupnika manje u odnosu na sadašnji saziv Sabora, na smanjivanje broja općina za trideset posto.

2. Nacionalizaciju besprimjerno otuđene i budzašto rasprodane društvene imovine te zaustavljanje procesa privatizacije dok se ne utvrde strateški interesi hrvatskog gospodarstva i ne donese novi zakon o privatizaciji koji će uvažavati te interese.

3. Fiskalno jačanje mjera odvraćanja i represivnih mjera za kaznena djela iz područja korupcije, šverca i gospodarskog kriminala do zapljene cjelokupne imovine i dugogodišnjih zatvorskih kazni za počinitelje istih.

4. Razvijanje i poticanje proizvodno orijentiranog gospodarstva u sektoru poljodjelstva i industrije kao i uslužnih djelatnosti u sektoru turizma.
Ovo bi trebali biti potezi koji bi imali dugoročnu refleksiju na financijsko, gospodarsko i socijalno stanje u Hrvatskoj.

„Protupožarne mjere“ bi bile:

1. Uvođenje i striktno provođenje mjera štednje na svim razinama državnog i paradržavnog aparata.

2. Odgađanje izgradnje infrastrukturnih objekata i rekonstrukcija postojećih koje nisu neodgodive.

3. Svođenje potpore civilnom sektoru, uključujući i udruge proistekle iz Domovinskog rata, na pomoć u financiranju samo takozvanog „hladnog pogona“.

4. Bitno reduciranje i kontrola svih do sada isplaćenih financijskih potpora u gospodarstvu, osobito u poljoprivredi i potpora „ruralnom razvoju“ uz povrat sredstava koja nisu namjenski utrošena .

5. Smanjenje dužnosničkih plaća i mirovina.

Zahtijevamo žurno:

1. Rješavanja problema šverca, korupcije i svih ostalih oblika gospodarskog kriminala te posebno utaja poreza.

2. Ukidanje i povrat svih financijskih i materijalnih koristi koje su ostvarili i ostvaruju oni kojima ne bi smjela pripadati. Ovo nije poziv na vraćanje stanja s početka dvije tisućitih i nečuvenu hajku na sve hrvatske branitelje i stradalnike, već na jednostavnu i provedivu akciju usporedbi triju baza podataka tj. MORHove, HZMOove i MOBSove nakon koje bi slijedilo „čišćenje“ svih onih koji tijekom Domovinskog rata nisu niti jednu plaću odnosno naknadu plaće od MORHa posredstvom poslovnih banaka dobili a uživaju braniteljske mirovine i iskoristili su ostala Zakonom o braniteljima prava zajamčena hrvatskim braniteljima.

3. Rezanje profesionalnih vojnih mirovina koje su ostvarili državni službenici i namještenici koji ni dana nisu bili u Hrvatskoj vojsci, ali su im pričuvni činovi bivše tkzv. JNA prevedeni u činove HV te su potom umirovljeni po posebnom zakonu.

Ne pristajemo na

1. dovođenje nas i naših obitelji u vrlo tešku situaciju jer time što nas se, nasuprot sedmogodišnjem uvjeravanju i nas i javnosti, kako nemamo privilegije, već zakonom stečena prava, najavljenim potezima Vlade RH ipak tretira kao privilegirane članove ovoga društva, ne bismo trebali ostati samo bez dijela svojih zasluženih mirovina, već bi nas ostali potezi usmjereni protiv nas dodatno i financijski i socijalno doveli u gotovo bezizlazne situacije. Iznenadno ukidanje besplatnih udžbenika, besplatnog prijevoza za kako se najavljuje socijalno manje osjetljive kategorije stanovništva, a isključivo se misli na hrvatske branitelje i stradalnike, vodi prema ruskom modelu uravnilovke. Naime, mi smo stjecajem nepovoljnih okolnosti manje-više u mirovinama a mnogi od nas su u situaciji da imaju djecu o kojoj skrbe, koja se školuju što podrazumijeva da bi nam trebalo iz džepa „izbiti“ ne par stotina do tisuću i nešto kuna već nekoliko tisuća kuna već u rujnu!

2. legitimitet predsjednika naših udruga u dijelu ako svoju poziciju ne bi koristili u interesu svojega članstva tj. ako bi u ovom izuzetno teškom trenutku ponašali se kao odani članovi svojih stranaka i oni kojima je vlastiti interes iznad interesa članstva koje u razgovorima s predstavnicima Vlade predstavljaju. Konačno, to bi bilo najgrublje kršenje Statuta svake od udruga.

3. Ni u kojem slučaju ne pristajemo na smanjenje mirovina prije nego se sve prethodno navedene i druge mjere ne poduzmu.

4. Jednako ne pristajemo na selektivno smanjenje mirovina jer bi takvim pristupom, isto kao i u listopadu 2001. g., najviše i gotovo jedino bili oštećeni samo ratni stradalnici i članovi njihovih obitelji.

5. I kao apsolutno neprihvatljivo ističemo bilo kakvo zadiranje u zakonski stečena prava hrvatskih branitelja a da se prije toga zakonom ne utvrdi vremenski ili makroekonomski okvir do kada bi pojedina prava imala biti smanjena te način povrata umanjenih prava.

Potpora ovim stavovima i zaključcima osigurana je u toj mjeri da smo za njihovu realizaciju spremni organizirati ili s ostalim udrugama širom Hrvatske sudjelovati u masovnim prosvjedima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

U Slavonskom Brodu, 20. srpnja 2009.

Za Koordinaciju

Borislav Stipić, predsjednik

1 komentar:

Anonimno kaže...

Gospodine Stipić, poslao sam vam mail. Javite se na tyson@ddrrh.com kako bi smo skupa mogli dalje djelovati u interesu svih branitelja. Nije više 5 do 12, već je 12 odavno prošlo! Bog i Hrvati

Tyson


Portal DDRRH
www.ddrrh.com