Pretraži ovaj blog, web, moje poveznice i preporučene stranice

Lijepa naša Hrvatska...

20 srpnja 2009

Koordinacija udruga Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije (1)

Polazne teze za sjednicu Koordinacije udruga:


1. Udruge proistekle iz Domovinskog rata, osobito dragovoljačke i stradalničke, okupljaju članstvo koje predstavlja najveći dio onih koji su u prijelomnim trenucima za stvaranje i obranu neovisne, suverene i demokratske Republike Hrvatske bili spremni žrtvovati sve te su osobnu sudbinu i sudbinu svojih najmilijih podredili tom uzvišenom povijenom činu. Kao takve predstavljaju moralnu uspravnicu ovoga društva.

2. Republika Hrvatska, zbog niza uzroka, već duže vrijeme a osobito sada proživljava socijalno ekonomske promjene koje po svim pokazateljima imaju odlike duboke krize čiji uzroci su dijelom izazvani globalnim novčanim i gospodarskim kretanjima ali, kao bitnom sastavnicom tih uzroka smatramo korupciju na svim razinama i u svim porama društva, već niz godina neuspješnu ukupnu politiku koja od svršetka devedesetih, dakle ratnog i izravnog poslijeratnog razdoblja nije uspjela Hrvatsku značajnije pozicionirati kao zemlju koja obećava i nudi izglednu prosperitetnu budućnost svojim građanima.

3. Dragovoljci Domovinskog rata, hrvatski branitelji i, posebno stradalnici, pri čemu se s dužnim pijetetom prisjećamo svih onih koji su svoj život ugradili u slobodu ove zemlje, kao što su bili u najodsudnijim trenucima stvaranja Hrvatske države, tako su i danas spremni sudjelovati u zaustavljanju negativnih trendova i razvitku hrvatskog društva u društvo jednakih i dobrih šansi za sve njene građane.

4. Na nama se lomila sudbina Hrvatske devedesetih, početkom dvije tisućitih nizom poteza i javnih istupa stigmatizirani smo kao problem ovoga društva a i ovih dana se sve glasnije javno priča da su tobožnje privilegije hrvatskih branitelja, odnosno njihovo smanjivanje, jedan od bitnih ključeva rješavanja problema deficita hrvatskog državnog proračuna i opće nelikvidnosti pa se u tom kontekstu navode i mirovine hrvatskih branitelja.

Činjenice su sljedeće:

- Mirovine hrvatskih branitelja nisu privilegija, već pravo ostvareno zakonom o pravima hrvatskih branitelja, mirovinskog zakona i zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba.

- Dok je ostalim umirovljenicima temeljem Odluke Ustavnog suda dvije tisućitih priznato pravo na povrat dijela uskraćenih mirovina u isto vrijeme hrvatskim braniteljima, svakome pojedinačno, temeljem Zakona o izvršenju državnog proračuna uskraćen je značajan iznos od svake mirovine. Šutjeli smo. Jednako kao i za vrijeme Domovinskog rata kada su pripadnicima profesionalnih postrojbi od tri i pol ugovorom zajamčene prosječne neto plaće na razini države do 1995. g. dakle do kraja rata bile isplaćivane samo dvije prosječne plaće odnosno mjesečno uskraćivana po jedna i pol!

- Zbog navedenog koruptivnog ponašanja danas među nama braniteljima ima određeni postotak onih koji u vrijeme Domovinskog rata nikada nisu ni odoru obukli, a pogotovo nisu bili na ratištima pa ipak primaju ratne vojne mirovine. Njihove mirovine najčešće nisu iznad iznosa koji se ovih dana navodi kao onaj do kojeg se neće smanjivati što pak znači da bi opet bili kažnjeni istinski hrvatski branitelji i stradalnici i još jednom nagrađeni profiteri i kalikulanti.

5. Kao koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata čvrsto stojimo na poziciji da:

- se po hitnom postupku donese i počne primjenjivati zakon o nezastarijevanju takvih nedjela te da se počinitelji istih označe kao neprijatelji ove države i hrvatskog naroda

- da se pitanje korupcije i svakog drugog ponašanja na štetu hrvatskog gospodarstva zakonski označi kao drakonski kažnjiv čin usmjeren protiv temelja i opstojnosti hrvatske države,

- teret krize u ovom društvu trebaju podnijeti svi jednako, da se braniteljska prava ostvarena po zakonu ne smiju dirati, da se mirovine eventualno mogu smanjivati samo linearno tj. u istom postotku svim korisnicima mirovina i plaća u državnom i paradržavnom sektoru.

6. U smislu i okviru navedenog dajemo bezrezervnu potporu dosadašnjoj ministrici branitelja tj. Predsjednici hrvatske vlade i njenom timu i nadamo se da će ona tj. gospođa Kosor koja je sedam godina govorila kako su braniteljska prava prava a ne privilegije, na isti način razmišljati i djelovati i u uvjetima sada kada je na najodgovornijoj izvršnoj dužnosti u državi.

Nema komentara: