Pretraži ovaj blog, web, moje poveznice i preporučene stranice

Lijepa naša Hrvatska...

26 travnja 2008

NE NAPUŠTAJTE NAS, ČUVAJTE NAS I NADALJE!!!


Dobro i radosno jutro, svim hrvatskim braniteljima !!!
Kada vas pate noćne more, nemojte dizati ruku na sebe i oko sebe. Iz svake poteškoće postoji izlaz. Nije sramno osjećati tegobe i patiti uslijed svega što ste prošli i proživjeli. Čim osjetite i malo zrnce , koje bi moglo prerasti u totalni nemir, zatražite na vrijeme pomoć.
Lijepo vas molim, nemojte promišljati da ste sami , da su vas svi zaboravili i napustili u ovoj našoj tugom i jadom napaćenoj zemlji. Je, nažalost ima ih mnogo kojima savršeno odgovara da što više vas digne ruku na sebe. Nemojte klonuti duhom i odustajati od vlastitog života, to nije jedino moguće rješenje. U ime svih onih koji cijene vašu patnju i žrtvu, ustanite još jednom hrabro u osobnim teškoćama u obranu vlastitih života .
Svi mi trudimo se suosjećati sa Vašom patnjom, volimo vas i želimo da ste danas i u sve buduće dane s nama i oko nas. Tko nam je darovao radost slobode, ako ne svi vi. Ako nas napustite svi, naša radost će se ugasiti. Još, jednom, lijepo vas molim, ne odričite se ni pod koju cijenu cijenu vlastitog života , na vrijeme zatražite pomoć. Kad god osjetite slabost, stručna riječ, lijek, i Božja riječ će vam pružiti potrebni oslonac.
Neka vas sve, dragi Bog blagoslovi i čuva od svakog zla , ma gdje bili !!!

25 travnja 2008

Kuda vode braniteljski putovi

Pozdrav svim posjetiteljima bloga no, prije svih, pozdrav i hvala Graceni koja je u mojoj odsutnosti blog održavala aktualnim i dinamičnim.

U međuvremenu se događalo svašta – od, nadam se da je doista tako, obrata u početnom dijelu suđenja haaškim uznicima vitezu Anti Gotovini, generalima Markaču i Čermaku. Je li tomu uzrok lažna i loše pripremljena optužnica, briljantnost obrane ili čista politika (drugačiji vjetrovi pušu od kada je USA Hrvatsku ponovo prihvatila kao strateškog regionalnog partnera) – manje je važno. Najvažnija je istina i dostojanstvo Domovinskog rata koju, u ovom trenutku, pred svjetskom javnošću brane ova trojica optuženika.
U svezi s dostojanstvom Domovinskog rata i njegovih sudionika, ali oprečno prethodnome, događanja su vezana uz ružne spoznaje da je Ministarstvo branitelja neke od onih za koje bi trebalo skrbiti – ŽIVE POKOPALO! Mnogima, bez ikakva argumenta, čak i bez prethodne ili makar naknadne obavijesti, oduzelo manji ili veći dio udjela u Fondu hrvatskih branitelja, a suvlasnicima Fonda učinili dio onih koji ni po kojem temelju ne mogu to biti jer su bili, a uvjeren sam, i ostali neprijatelji hrvatske države i hrvatskog naroda. Sada optuživati MORH i MUP za u nekim slučajevima krive podatke jest apsurdno jer su ova dva državna ministarstva radila po provedbenim aktima za koje im je naputke Vlada RH usmeno ili pismeno propisala. Na koncu konca, ponovo i ponovo, upravo zbog ovakvih problema postavlja se pitanje – zašto ne objaviti popis branitelja koji su u Registru!?
Sljedeće:
u praksi sam spoznao najmanje dvije nelogičnosti u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja , odnosno ono što taj zakon propisuje, ali drugi zakoni i propisi onemogućuju
– prvo to je prednost nezaposlenog hrvatskog branitelja kod zapošljavanja putem javnog natječaja pod istim uvjetima, a javni natječaji nisu obvezni u tijelima i ustanovama lokalne vlasti koja se ne financiraju iz Proračuna RH. Pitam zakonodavca u osobi ministrice Jadranke Kosor – gdje to hrvatski branitelj može ostvariti svoju zakonsku prednost. Istini za volju slični propisi se odnose i na pripadnike nacionalnih manjina no za njih, osobito u područjima gdje su brojniji nego drugdje (npr. Istarska županija) razrađeni su i propisani načini za ostvarivanje prednosti kod zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina u tijelima, ustanovama i trgovačkim društvima kojima je utemeljitelj lokalna zajednica a koja se ne financiraju iz državnog proračuna.
- drugo, pravo na priznavanje sudjelovanja u obrani RH kroz organizirani sustav naoružane Narodne zaštite. Zakonodavac je propisao zakonski okvir, a onda je u provedbenim aktima i naputcima svojoj administraciji naredio da nikome, OSIM IZABRANIMA, ne prizna takav status.
Navodim primjer:
Hrvatski branitelj, HRVI 60% trajno, umirovljen i stambeno zbrinut unutar sustava stambenog zbrinjavanja ratnih vojnih invalida koji 1991. nije bio vojni obveznik, dokumentirano je od travnja 1991. godine, najmanje do 24. 12. iste godine bio pripadnik NZ (tadašnji zapovjednik njegove desetine danas je zapovjednik jedne brigade HVa). Kasnije je bio pripadnik 108 brigade ZNG. MORH mu odbija priznati status dragovoljca Domovinskog rata jer, apsurdnog li obrazloženja, u vrijeme kada nije bio u ZNG nije ostvario status hrvatskog branitelja. MORHu je nebitno što je i status branitelja i sva ostala prava ostvario kao pripadnik ZNGa, odnosno HVa u razdoblju kada jest bio pripadnik OSRH.
Što učiniti? Organizirati Konvenciju dragovoljaca Domovinskog rata i hrvatskih branitelja i snagom argumenata te brojem sudionika uputiti jasnu poruku „ Ne vode svi braniteljski putovi upaljaču i kanti benzina!“ odnosno, sami branitelji i dragovoljci, ne oslanjajući se na čelništva tobože svojih udruga koja su, u pravilu, otuđena od onih koje bi trebali zastupati, doći do prijedloga i zaključaka, do zahtjeva i načina kako te zahtjeve ostvariti.

19 travnja 2008

JE LI BOG UMIJEŠAO SVOJ PRST ILI ......?



Američki časnici brane Gotovinu?

Američko ministarstvo obrane dalo je zeleno svjetlo svojim časnicima da stupe na stranu obrane hrvatskih generala u Haagu . Taj zahtjev podnijela je obrana generala Ante Gotovine. Ne zna se sa sigurnošću jesu li odobrenje Pentagona potaknuli posjet američkog predsjednika Georgea W. Busha Hrvatskoj i pozivnica u NATO, javlja Hrvatska televizija. Svjedočenja Richarda Herricka i Johna Sadlera mogla bi značiti preokret u procesu hrvatskim generalima Gotovini, Markaču i Čermaku. Jedan od krunskih svjedoka u slučaju, zbog poznavanja prilika u Hrvatskoj, mogao bi biti Ivan Šarac, zamjenik vojnog izaslanika u Američkom veleposlanstvu u Zagrebu.

HRT/tportal.hr , objavljeno 17.04.2008.


Konačno da su se sjetili oglasiti. Jer , svima nam je dobro poznato da su predstavnici najveće političke i najjače vojne sile na svijetu bili upoznati sa akcijom "OLUJA "1995 god, te da tek nakon njihovog odobrenja i suglasnosti, vojne i redarstvene jedinice RH su stupile u akciju oslobođenja dijela hrvatskog teritorija zaposjednutog od strane lokalnih pobunjenika srpske etničke manjine , potpomognutih vojnim jedinicama iz sastava jedinica bivše JNA , te pripadnicima razno-raznih formacija "teritorijalne obrane" iz susjedne nam države Srbije.

Ne samo upoznati, nego su bili neposredno uključeni, jer su cijelo vrijeme dok je akcija trajala, sa strane nijemo "nadgledali" tok akcije , prateći budno krajnji ishod akcije. Svima nam je također poznato da su pripadnici etničke srpske manjine bili prije same akcije javno pozvani da se ograde od "pomoći sa strane" , te da ih nitko iz RH ne istjeruje i ne želi prisiliti da napuste vlastite domove . Čak što više , dana im je i vremenska mogućnost da odluče žele li prihvatiti RH kao svoju Domovinu i nastave graditi zajednički suživot sa hrvatskim narodom i svim ostalim pripadnicima etničkih manjina .

Stoga smatram da je moralna dužnost i obveza da se Američko ministarstvo obrane oglasi i svojim učešćem doprinese , kako bi se slučaj okrivljenih hrvatskih generala pred međunarodnim Sudom u Haagu što prije okončao i istina o ocjeni karaktera vojne akcije od strane vojnih jedinica RH konačno isplivala na vidjelo.


17 travnja 2008



MOJOJ LIJEPOJ ZEMLJI HRVATSKOJ !!

Ja sam je gledao u

svitanje dana

U tihim noćima od zvjezdanog

sna

Rumenim sutonima

ona me ljubi

Zelenim poljima i beskrajem dna.

Ja sam je gledao kroz

kapljice kiše

Ona je svjetlo što

me vodi kroz noć

Olujnim valovima

ona me njiše

Ona je ljubav koja

ne moze proć

Ja bih ugledao

sunce

Kad bih ugledao nju

Ja bih imao ljepotu

Da je pored mene tu

Ja sam znao da ću svoju

ljubav pokloniti njoj

Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj

Ja sam znao da ću svoju ljubav

pokloniti njoj

Mojoj lijepoj zemlji

Hrvatskoj

13 travnja 2008

STOPOSTOTNI INVALIDI DOMOVINSKOG RATA KONAČNO ZBRINUTI




Objavljeno 13.04.2008. Hina /Dnevnik.hr.


Dodijeljena posljednja kuća stopostotnom invalidu I. skupine

Varaždin, -Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je danas u Varaždinu Ugovor o darovanju kuće stopostotnome hrvatskom ratnom vojnom invalidu Domovinskog rata I. skupine Vladimiru Ptičeku.

Dodjelom te kuće završen je Vladin projekt stambenog zbrinjavanja stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida, istaknula je potpredsjednica Kosor. Ukupno su stambeno zbrinuta 492 stopostotna invalida I. skupine, na što je potrošeno više od 471 milijun kuna, a od početka rata do danas više od 10 milijardi kuna. Kuća je vrijedna više od 1,300.000 kuna, a površina joj je 172 četvorna metra.

Govoreći o stambenom zbrinjavanju hrvatskih ratnih vojnih invalida, potpredsjednica Kosor je istaknula da se zahvalnost države očituje upravo u omogućavanju dostojnog života braniteljima koji su obranili Hrvatsku u pobjedničkome Domovinskom ratu. Diljem Hrvatske gradi se 207 stanova za ratne invalide i obitelji poginulih i zatočenih branitelja, 645 stanova je u fazi pripreme izgradnje, a 357 zemljišta je u pripremi za izgradnju, rekla je potpredsjednica Vlade.

Pozvala je jedinice lokalne samouprave da ispune svoju zakonsku obavezu i pronađu zemljište za gradnju stanova za hrvatske ratne vojne invalide, dodajući pritom da briga o braniteljima ne smije biti briga samo jednog ministarstva, nego cijelog društva.

Potpredsjednica Kosor na kraju je zahvalila predsjedniku Udruge stopostotnih invalida I. skupine Đuri Glogoškom na suradnji na tom velikom projektu kojim su zbrinuti svi stopostotni invalidi I. skupine.

__________________________________________________________
Osobno me je vrlo obradovala vijest da su konačno zbrinuti svi stopostotni invalidi domovinskog rata, ali me vrlo žalosti činjenica da ni nakon 17 godina još nisu zbrinuti svi hrvatski ratni invalidi.
Citiram dio govora gđe Kosor:
"Pozvala je jedinice lokalne samouprave da ispune svoju zakonsku obavezu i pronađu zemljište za gradnju stanova za hrvatske ratne vojne invalide, dodajući pritom da briga o braniteljima ne smije biti briga samo jednog ministarstva, nego cijelog društva. "

Pitam se , što kaže savjest odgovornima u lokalnim jedinicama RH kada ih se mora još uvijek podsjećati da ispune svoju zakonsku obvezu prema svim hrvatskim ratnim invalidima ?
Tko si to uzima za pravo da zanemari zakonsku odredbu o stambenom zbrinjavanju hrvatskih ratnih invalida i ispunjenje obveze prema svima njima postavi na listi prioriteta lokalnih jedinica na posljednje mjesto? Tko je u RH zaslužio da bude na listi prioriteta prvi, ako ne oni koji su našu Domovinu obranili ? Svi vi koji pravom glasa stečenog odlukom birača na izborima, donosite odluke u ime hrvatskog naroda sramite se, jer ste vrlo brzo zaboravili patnju hrvatskih domoljuba . Oni su nam svojom osobnom požrtvovnošću omogućili da konačno živimo u slobodi i miru na tlu lijepe naše Domovine , u suzajedništvu sa svim ljudima dobre volje koji ovu zemlju prihvaćaju kao svoju Domovinu i poštuju zakonske odredbe Ustava RH .

07 travnja 2008

'Lanac istine o generalu Anti Gotovini i Domovinskom ratu'

Objavljeno 07.04.2008 , Hina/Dnevnik. hr.

Vukovar, -Petnaestak hodočasnika pošlo je jutros s mjesta masovne grobnice na Ovčari kod Vukovara na hodočašće do Srđa iznad Dubrovnika, kamo bi trebali stići 1. svibnja i prijeći oko tisuću kilometara.

Cilj hodočašća, koje se održava pod nazivom "Lanac istine o generalu Anti Gotovini i Domovinskom ratu", jest poduprijeti hrvatske generale u Haagu, kojima bi danas trebalo početi suđenje pred Haaškim sudom.
Hodočašće je potaknuo i organizirao hrvatski branitelj i hodočasnik Branko Čulo iz Osijeka koji je do sada hodočasteći prešao više od 10.000 kilometara u čast hrvatskim braniteljima haaškim optuženicima.

Hodočasnike je na Ovčari blagoslovio gvardijan franjevačko samostana u Vukovaru fra Zlatko Špehar, a otpratio ih je predsjednik vukovarskoga ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić.
Nakon molitve na Ovčari i paljenja svijeća za ubijene hrvatske branitelje i civile na tome mjestu hodočasnici su posjetili Spomen-dom "Ovčaru". Prvi dan hodočasnici bi preko Bogdanovaca trebali stići do Vinkovaca i obližnjeg mjesta Ivankova, odakle će sutra nastaviti hodočašće prema Đakovu.

03 travnja 2008

BITI IL' NE BITI - NE DVOJITE, JER ONI "BRINU O VAMA"


Prenosim - Večernji list,21.1.2008
RODOLJUBNA ZANOVIJETANJA

Autor Milan Ivkošić

Savez za euroteror

Nova vlada nije održala ni svoju prvu sjednicu, neki novi ministri još ne znaju gdje će sjediti, poskupljenja postaju sve nepodnošljivija, neki sindikati prijete velikim prosvjedima, ali je odmah, bez čekanja, bez predaha, nastavljeno ritualno zlostavljanje javnosti Europskom unijom.

Sanader kod nekih dužnosnika EU u Bruxellesu izražava nezadovoljstvo sporošću pregovora, Milanović ga iz Zagreba optužuje da je krivac za odgodu nekih poglavlja, Sanader mu uzvraća da bi zbog tih podmetanja mogao biti razvrgnut savez za Europu što ga je sklopio s Račanom, i tako dalje. Koliko ljudi u Hrvatskoj uopće zanimaju ta poglavlja, brzina ili sporost pregovora, kad nitko, baš nitko tko nije zadovoljan svojim materijalnim stanjem - a takvih je većina - ne vidi kako bi mu i koliko koristio ulazak u Europsku uniju?

Da se poslužimo vicom. Prolazi Huso kraj njive na kojoj Haso iskapa krumpire, te ga pita kakvi su krumpiri ove godine. Haso mu odgovori: - Ćuj, ovi veliki su veliki, a ovi mali su mali. Tako će biti i građanima Hrvatske poslije ulaska u EU. Političke i kapitalističke elite bit će jednako bogate i grabežljive. Strani vlasnici koji su pokupovali najunosnija hrvatska nacionalna bogatstva jednako će izvlačiti profit. Bit ćemo još zaduženiji u inozemstvu. Umirovljenici, slabo plaćeni radnici i sirotinja bit će u jednakoj neimaštini, jer nema na vidiku poboljšanja gospodarstva koje bi to stanje bitno promijenilo.


Podmićivanje će i dalje ostati nacionalni običaj. Lopovi će ostati lopovi. Kurve će se i dalje kurvati. Pederi će ostati pederi. Ali i Sanader i Mesić i svi drugi koji provode euroteror nikad o Europskoj uniji i težnji hrvatske vlasti da je se dokopa ne govore jezikom opipljivog interesa nego jezikom religijske zadanosti u kojem je EU svetinja, vjera u nju obvezna i samorazumljiva a ona kao okrilje za Hrvatsku presudna.


Običnom čovjeku toliko inzistiranje na Europi ne bi smetalo, ili možda prema njemu ne bi bio toliko ravnodušan kad bi ono bilo u nekoj prepoznatljivoj, vidljivoj pozitivnoj relaciji s njegovom materijalnom sudbinom. Ali ne samo da nije u takvoj relaciji, nego - naprotiv! Hrvatska je dosad Europi poslužila samo za goleme dobiti koje u njoj ostvaruje, a Europa je pak Hrvatskoj poslužila kao mit kojim njezine političke elite maskiraju stvarne nevolje ove zemlje i opravdavaju svoje vladajuće pozicije.


Posljedica je toga mentalno nasilje nad građanima Hrvatske koji bi trebali biti zahvalni onima koji ih iskorištavaju, koji bi trebali vjerovati da će nam dobro donijeti oni koji nam samo otimaju, da ćemo se razvijati uz pomoć onih koji sav novac iz banaka u Hrvatskoj usmjeravaju u gospodarstva zemalja iz kojih su vlasnici tih banaka, da je Europi stalo do pravne države u Hrvatskoj dok je politički sponzor Haaškog suda koji se, kako svjedoče i njegovi najviši bivši službenici, valja u blatu nepravde, pristranosti i političke samovolje velikih sila.
Kao poptuno nov visoki dužnosnik u hrvatskoj politici, predsjednik druge po jačini stranke u Hrvatskoj, Zoran Milanović imao je - i još ima - izvrsnu priliku da na drukčiji način definira hrvatske nacionalne interese u Europi i EU. Ali se on očito odlučio na sitničava podbadanja oko poglavlja i zaglavlja te nastavio svoj opsesivni boj sa Sanaderom u kojem je fiksirao sve zlo za Hrvatsku.
Premijer mu je izvor nepodnošljive patnje i zavisti prema takmačevu paradiranju Hrvatskom i Europom koje je već bio za sebe rezervirao. Tako će savez za Europu što ga je u prošlom mandatu Sanader uglavio s ljevicom biti još veći euroteror dvojice podanika Europske unije u njezinoj koloniji Hrvatskoj.



Pročitavši ovaj odličan komentar , pade mi na um naziv hrvatske domoljubne budnice "Još Hrvatska ni propala" koju je napisao Ljudevit Gaj davne 1833. godine . Nadalje se prisjetih stiha A.G.Matoša iz 1911 godine :

" Hrvatska već vidje dosta raznih čuda, al ne nađe štrika za toliko Juda! " .
Razmišljala sam koje bi riječi bile prikladne uz ovaj prilog gore navedeni
i sjetih se riječi sa medaljona sv. Benedikta pa ih prilažem umjesto vlastitih riječi kao komentar :

" ODLAZI, SOTONO,
NIKAD MI NE SAVJETUJ TAŠTINE,
ZLO JE ONO ŠTO MI PRUŽAŠ,
POPIJ SAM SVOJ OTROV. "